Sunday, December 9, 2012

wujudkah ikhlas di hati?

Bismillahirrahmanirrahim..
alhamdulillah, hari ni Allah masih memberikan rahmat dan nikmat dalam kehidupan kita..Alhamdulillah, summa alhamdulillah summa alhamdulillah. . . (summa=kemudian)
Mari kita sama2 berdoa agar setiap perkara yang kita lakukan hari ini menjadi ibadah dan agar Allah izinkan hati kita untuk merasai ikhlas dalam melakukan setiap satu ibadah tersebut..ameen....
Ikhlas..apa komen anda tentang ikhlas?
susahkan nak ikhlas..tapi jangan jadikan tak ikhlas tu sebagai alasan untuk tak buat ibadah..ana pernah dengar satu kata2 nie..buat dulu n ikhlas akan datang kemudian..betul  x? buktinya..masa kita umur tujuh tahun..masing2 baru nak belajar apa itu solat..masa tu, solat sebab mak suruh..ataupun sebab cikgu2 kat pasti ataupun tadika suruh..langsung x ikhlas..ish2 ^^
tp bila dah besar ckit baru taw sebab apa kita kene solat..baru rasa keindahan solat..kalu x solat walaupun satu waktu, hati akn jadi x tenang..n masa tu laa ikhlas tu akan merangkak2 masuk dalam hati kita..
Ikhlas nie bukan perlu ditunggu..tapi perlu dicari..melalui apa? melalui ihsan....
apa itu ihsan?? ihsan tu maksudnya buat ibadah seolah2 kita nampak allah.atau sekurang2nya kita rasa yang Allah sedang melihat kita..
Kita cuba rasakan yang Tuhan Sekalian Makhluk Yang Maha Besar, Yang Maha Berkuasa, Yang Dialah Yang Memakbulkan semua hajat manusia, Yang Memuliakan, dan Yang Menghinakan Manusia sedang melihat kita yang hina, lemah, kotor, penuh dengan dosa nie..Ya Allah..macam mana ya kedudukan kita di sisi Allah..Kalau nabi Muhammad s.a.w. yang maksum tu pun beristighfar 70 kali sehari.. kita?? sampai ke? nak buat tu pun kadang2 terasa berat..Kalau nabi Muhammad s.a.w. yang maksum pun solat sambbil menangis..bengkak kaki..kita? macam mana? Allahu robbi...lemahnya kita......hati kita Allah yang pegang..jadi kalau nak ikhlas..dengan allah laa kita mintak..


awwalul din makrifatullah...

Ikhlas tu penting! jom usaha...

Ya Rabbi...izinkan kami untuk merasai ikhlas Ya Allah..dan berikanlah kami nikmat halawatul iman...
ameen...

nie nk kongsi apa yg ana baca kt satu blog nie..agak terkesanlah..moga menyentuh hati2 yg tulus...
Bersolat 5 waktu tapi masih:
Tidak menutup aurat?
Tidak menjaga pergaulan lelaki perempuan?
Tidak terkawal mengutuk mengumpat?
.................................
Semak semula:
Adakah kita khusyuk?
Adakah kita tambah dengan solat sunat lain?
Adakah solat kita ikhlas dan berkualiti?
..................................
Muhasabah bersama.
(◕‿-)

No comments:

Post a Comment