Friday, December 9, 2011

Gelapnya!!

Urm.. Alhamdulillah krana Allah masih mberi nafas buat kte pd hari ini utk menyambung pjuangan dan ibadah kpd-Nya dan mengislah diri sendiri... Ariey nie ana ade satu perkongsian dgn anda semua... Alhamdulillah.. ana dpat ilham nie mase ana pergi Melaka wonderland baru2 nie..


Mase pergi kat sana tu..sebenarnya hati nie bukanlah rase sangat nk pergi swimming.. Tp, nak buat macam mane.. my little brother, Akmal... 3 years old.. nk sangat main air.. dye tu kalaw tengok air mmg x bley duduk diam.. jd, ana kena laa teman dye... Erm.. tp, tu bukan laa yang ana nk cite hari nie... Yg ana nk cite ialah apa yang ana dpat mase ana 'main' ngan adik ana tu.. emm... ana main gelongsor yang rendah jew ariey tu.. x tinggi sangat laa... maklum laa kalau tinggi sangat bahaya laa utk my dearest brother tu.. haa.. yang warna merah tu.. yang tu laa yang ana naik.. Mula2 nk masuk erw.. ana engatkan.. bile masuk nie.. kami akn dibawa oleh arus air dgn laju.. tp.. slow ajew.. erm.. dengan adik kecik ana duduk atas riba n gelapnya kt dalam tu.. ditambah pulak dengan terpaksa 'kayuh' diri sendiri ke bawah sebab arusnya yang slow.. Ya Allah.. rase nk pengsan, peningnye.. rase yang x bley dgambarkan laa.. ( ad gop hiperbola ckit2 nih!)

Haa..... ape yang ana dapat??? Kehidupan kite nie sebagai manusia nie dipenuhi dengan kegelapan... Dan Islam datang sebagai penyelamat.. memberi cahaya bagi manusia menuju illahi dalam hidup ini.. Islam memberi kita panduan utk mjalani hidupini.. cuba fikir, kalau laa kte hidup tanpa panduan dan matlamat, ape akan jadi?? Contohnya.. tiada hukum Islam yg menyuruh kte utk amanah dalam setiap kerja y dilakukan.. ape y akan jd?? Berlakunya korupsi dalam perniagaan, rasuah, kecurian, penipuan... jadi perniagaan, untung, rugi akan menjadi berteraburan.. jika zina x diharamkan.. maka banyaklah anak haram akan dilahirkan.. wanita2 akn mjadi rendah nilainya... akan menjadi alat utk mmuaskn nafsu berahi sang lelaki semata2... Jadi.. Islam adalah cahaya yang menerangi hidup manusia keseluruhannya.. Minazzulamati ilannur... itu laa Islam... Yang akan melicinkan perjalanan insan...



Sunday, December 4, 2011

AwaK.....

Dlm dunia nie.. ad muslim, ad muslimah... betul x??




stiap orang dari kte merupakan individu muslim...
dan yang akan membentuk...

BAITUL MUSLIM

baitul muslim... urm.. ape tu?? kalu translate satu2 akan jadi... rumah orang islam... hehe.. maksudnye yang sebenarnya ialah rumahtangga islam... iaitu yang berlandaskan fikrah islamiah dan bermatlamatkan keredhaan Allah.. erm.. indahkan... betapa mulianya cinta yang terbina kerana Allah... tak dicalarkan dan dikotori dengan mesej2, chating2, date2.. memang lumrah manusia nak mencintai dan dicintai.. menghargai dan dihargai... terutama dengan yang berlainan jenis... tapi.. cinta dengan yang berlainan jenis itu hanya halal slps baitul muslim didirikn.. maka, tidaklah ia bercanggah dengan syara'.. Dengan ini.. baitul muslim yang baik dan berfikrah islamiah akan melahirkan.....



masyarakat islam.. mesti ad yang kate.. untuk ape?? untuk ape aq fikir semua nie?? baik aq fikir pasal anak2 dan keluarga... masyarakat?? huh.. keluarga pown x abis fikir... haha.. sebenarnya.. cuba fikir leklok.. tenang... tenang..... anak2 anda, anda dan keluarga anda akan tinggal dalam ape nanti?? MASYARAKAT laa kan?? jd, atas sebab itu laa masyarakat islam harus dibina.. tapi... nawaitu.. mesti perbetulkn... lillahi taala... baru laa mardhotillah boleh dicapai... lepas tu... masyarakat ISLAM tu akan melahirkan ape??



DAULAH ISLAMIAH

 neGara Islam.. bukan hanya pada nama.. tapi daulah islamiah yang sebenar-benarnya... yang mengamalkan hukam syara' islam.. Hudud.. segala peraturan Allah.. tiada pengecualian... Daulah Islamiah akan mhasilkan...



KHILAFAH ISLAMIYYAH..
yang menjunjung Lailahaillallah muhammadurrasulullah sebagai prinsip dan kata-kata yang paling unggul..

Kalu kite lihat daripada awal.. khilafah islamiyyah nie terbentuk daripada apa?? tentunya daripada seorang individu.. fardi kepada jam'ie..  maka.. awak... awak... saya.. dan semua kita bertanggung jawab dalam melahirkan khilafah ini.. Sesungguhnya Allah amat mencintai orang yang berperang dalam satu barisan, mereka seakan2 sebuah bangunan yang tersusun kukuh.. surah as-Saff, ayat 4.. Jom.. sahut seruan Allah!! takbir.. ALLAHU AKBAR!!!!!!!!!

Wednesday, November 30, 2011

R we important people??

" erm... biar laa aku bukan penting pown"
" I'm just NIP person, right? Not Important person..."
" Kalu aku tak de pown, tak de orang kesah.. orang tak penting laa katakan.."
" Anti pergi laa ngan orang laen, kalu ana pergi pown bukan membantu ape2 pown.. ana nie bukannye orang penting..."

biasa x anda mendengar atau berkata sebegini?? ana yakin sume orang pernah rase macam nie.. rase disingkirkan.. rase x diperlukan.. rase disisihkan.. rase diri nie laa insan yang paling tak diperlukan dan tak berguna dalam dunia nie......
ok.. kalu anda sedang berfikiran sedemikian.. sila BUANG jauh JAUH pemikiran tu... why??? anda tanye kenape??? haa... nie ana nak jawab eh... pembetulan...nak tanye...
" kalau anda nie x berguna dan tak diperlukan dalam dunia nie.. kenape Allah ciptakn anda sebagai khalifah di muka bumi-Nya??" haa... jawab... jawab...



haa... cantik x?? ok.. sesi thinking outside the box... bangunan atau lebih tepat lagi masjid yang cantik nie... terbentuk dari apa?? budak tadika pown bley jawab orp.. jawabannya......


batu-bata!!! ye tepat sekali... ok.. kalu kite tarik satu macam mane?? mesti laa bangunan tu tidak dapat disempurnakan.. kalu laa lebih banyak lagi batu-bata yang ditarik macam mane?? jom kite tengok...


macam nie laa jadinye... betul ke?? mane boleh!!! yang kanan tu... alah yang kat atas tu.. boleh ke dia terapung kat udara??? menyalahi konsep physic laa kan.. jadi, bangunan tu akan runtuh laa...

k, bley cath up x ape yang ana cube nak bagi taw?? ana nak umpamakn batu bata nie sebagai kite.. manusia yang dciptakn sbg khalifah oleh Allah nie... sebagai batu tu.. ok.. anda rase anda x penting.. lalu menarik diri daripada.. let say... satu organisasi... ape jadi?? x sempurna laa organisasi tu.. kalu ramai orang berfikiran spt anda... ape jadi?? runtuh laa organisasi tu.. betul x?? lagi pown... sume orang ade kelebihan dan kekurangan masing2... contohnye... si A mahir dalam bidang membuat minuman dan lemah dalam pembuatan makanan... manakala si B pulak mahir dalam bidang pembuatan makanan.. tapi lemah dalam pembuatan minuman.. adakah si A dan si B tidak penting dan harus dibuang daripada syarikatnye?? sudah tentu x... fungsi organisasi @ syarikat @ jemaah adalah untuk kite saling melengkapi kekurangan masing2... jd.. jangan rase x penting apabila kte lemah dalam ssuatu prkara.. sebaliknya.. cuba laa memperbaiki kelemahan...

INGAT, ANDA IALAH ORANG YANG SANGAT PENTING!! apa yang perlu lakukan?? sila lakukan perubahan SEKARANG!!! anda sangat berharga....

Monday, November 28, 2011

menghargai???

menghargai??
i'm started to think this... urm.. bile ana bukak facebook.. tetibe tangan pown bergerak ke page message.. sbb cam banyak sangat jew yg x terbaca.. wow! 4 mesej.. mesti sbb lame ngat x bukak nie.. ok... tangan ana menari-nari atas kekunci laptop.. haha... bagi personafikasi ckit..haha.. membukak satu2 mesej tu.. and tetiba ad satu mesej nie........
menghargai??
adakah sy mensia-siakan sahabat yg tlh dicari???

thanks to ***** *****. sorry ea awak.. sy x balas pown... nak taw x sbb ape?? sbb sy x taw adakah sy pown mensia-siakan sahabat yg tlh dicari???

ape maksud sahabat??
SAHABAT???
sy pasti akn ad yang jawab....
"kawan"
"rakan yang rapat ngan kite"

tp.. sy nak jawab... "sahabat tu laen ngan kawan" sbb....
kawan nie ialah orang yang mgembirakan hati kte...
sahabat nie pulak ialah orang yang saling melengkapi... contoh:
bile awk lemah, sy kuatkn awk... bile sy lemah, awk kuatkn sy....
kalu sy salah, awk betulkn sy... kalu awk salah, sy betulkn awk...
k, pham x??? sahabat bukan shj org yg menggembirakn hati kte... tp, org yang mampu menyentuh hati kte dgn teguran berhikmah bile kte tersalah langkah.. sahabat jugak ialah org yang bile kite tpandang akn dye.. kte teringat akan Allah..

Untuk diriku…
Untuk sahabatku…
Serta buat yang mengerti erti persahabatan sejati……..

Kerana Allah kita di sini…
Kerana Allah kita mengenali..
Kerana Nya kita memahami..
Erti persahabatan sejati..
Iaitu pabila aku berlaku baik padamu..kau akan membalasnya..
Pabila aku kesusahan..engkau setia berdiri di sisiku..
Pabila aku menderita..kau akan turut merasai penderitaanku..

Kau sahabat sejati …
Yang sentiasa memuliakanku dan menutup aibku..
Sentiasa menyusahkan dirimu untukku..
Sentiasa membuatkan aku terasa dihargai…
Sedang hati kau terluka dalam mempertahankan persahabatan ini…
Kerana aku lupa untuk menghargaimu sebagaimana engkau menghargaiku…
Biarpun begitu.. kau masih dan terus di situ untuk berdiri sebagai sahabat sejatiku..

Yang bernama sahabat sejati,
Kau ikhlas di sisiku,
Tika susah dan senangku..
Menangis dan ketawa bersama-samaku..
Hingga kadang-kadang terdetik di hati kecilku...
Mengapa begitu setia kau di sisiku..
Aku tertanya-tanya ..
Ku kira jawapannya ada padaku..
Kerana engkau menyayangiku bukan kerana diriku..
Bukan juga kerana dirimu..
Tapi kerana Allah yang satu..

Kau sahabat sejati,
Baru ku sedar…
Melihat mu hatiku teringat pada Allah..
Berbicara dengan mu..bertambahlah ilmu di jiwaku..
Melihat kelakuanmu..sayu aku teringat pada kampung akhirat
Tika itu aku berfikir...
Mana mungkin kau bukan teman sejatiku..

Sahabat sejatiku,
Yang mengajar aku erti memahami dan menghargai..
Menyayangi dan menghormati..
Mana mungkin aku terus membiarkan kau sendirian susah dalam mempertahankan perhubungan ini…
Bimbinglah aku..
Ajarlah aku..
Tunjukilah aku…
Supaya suatu hari aku turut merasai apa yang kau rasai…





Saturday, November 12, 2011

terbaek!!

kpada ukhti2 n akhi2 fom5... buat yang terbaek laa dalam SPM nanti.. moga2 dapat beri qudwah hasanah pada semua.. tunjukkan yg kite.. orang islam.. budak skolah agama.. orang yang dtarbiyyah boleh... tunjukkan bahawa cara Islam nie akan melahirkan individu yang cemerlang.. tu salah satu dakwah kite... beri A pada Islam!! "Ya Allah.. bantulah kami dalam semua ujian-Mu.. sama ada ujian ukrawi mahupun duniawi.. bantulah kami semua menjawab soalan2 dalam ujian ini dengan tenang dan tepat.. Berilah kami peluang untuk menjukkan islam boleh.. Berilah peluang kepada kami untuk mengangkat martabat agama-Mu, ya Allah.. Engkaulah sebaik-baik penolong.."

Monday, November 7, 2011

over-RaTe diri!!

oOover-Rratee.. ape tu?? sjenis sikap y bcambah dalam diri stiap manusia... haa.. awak... AWAK!! awak laa... y tengah bace artikel nie tu.. ha'ah, awak laa... saye taw.. awak pown ader sikap nie kan.. k laa.. over-rate diri tu lebih kurang macam nie laa.. macam mane ea.. haa.. nk bagi metafora sikit nie.. cth..

SITUASI 1..
ade sorang mad'u (orang yang didakwah) buat date kat tepi tangga. ape tindakan anda sbg dai'e?? mesti cam nie kan.. amar makruf nahi munkar tanggung jawab semua, so..

dai'e: ehem
mad'u: ape??
dai'e: ape awak dua org buat kat tengah gelap tepi tangga ni?? dating ea???
mad'u: ape kisah.. kubur laen2 laa.. x payah sibok..
dai'e: sebab kubur laen2 laa saye nak tegur awak.. awak kan saudara seislam saye..
mad'u: tolong r.. haa... ustazah nak start ceramah daa..
dai'e: ekowt r.. saye tegur dah.. tak nak ikut sudah!!

SITUASI 2
seorang dai'e... yang menegur tadi... jumpe sorang makhluk Allah yang bukan mahram ngan dye.. dye org x duduk bdua-duan.. dia org taw hukum dating tu haram.. sbb mdekati zina.. dye taw... sbb tu dye ajak kwan dye teman.. tp.. kwan dye tu duduk jauh ckit dari dye n makhluk yg bukan mahram dye tadi tu.. x sweet n romantik laa kalau x.. lepas tu, dia org nie pown start laa btanye khabar.. bpesan2.. study leklok.. jge makan.. jge minum..nanti.. kalu terserempak.. senyum2 r ckit.. kte kan kwan..hmm.. tp.. time dia org cakap tu.. mata btentangan.. hukum Allah kate, tundukkan pandangan... hai.. macam mane tu??

Ok.. ana nak tanye antum semua.. ape bezanya?? k.. x pe laa.. ana tolong jawab ea.. situasi pertama dia org just 2 org.. x de org teman.. sah sah date.. n yang kedua tu baek ckit ade orang teman.. kirenya x bdua-duan laa kan.. tp.. apasal sorang tu duduk jauh sangat?? x ke cam same jew cam yang pertama tdi?? ok.. kalu anda pernah jadi orang ketiga tu.. sedar laa.. anda dah jadi cover line pada date 2 orang makhluk Allah tu..

Skarang, berbalik semula pada main point kite.. fokus pade dai'e tadi.. pada situasi 1st.. dia nampak orang buat date n dia tegur... syabas!! dia telah menjalankan amar makruf nahi munkar.. bagus2.. tp, pada situasi kedua.. dia bjumpa org yg bukan mahram ngan dye dalam keadaan yang x syara'.. pastu.. cakap pulak bende2 yang x penting.. cakap bertentangan mata... orang kata.. dari mata jatuh ke hati.. ape yang jatuh ke hati tu?? haa.. tu laa panahan syaitan.. sbb tu Allah kate tundukkan padangan.. bile hati dah terkena panahan syaitan.. tu laa startnye bahaya pada umat manusia.. nauzubillahi min zalik..  n tu jugak laa.. sbbnye date nie mrupakan perbuatan yg mdekati zina... mula2.. jumpe.. kenal.. couple.. jumpe lagi.. pegang tangan.. lepas tu bukas stakat tangan aje yang dipegangnya.. nauzubillah.. syaitan tu ade di mane2.. ingat ea..

jd.. ape yang dibuat oleh mad'u dan dai'e tu lebih kurang same jew.. sbb ape dai'e tu jadi macam tu.. sbb dalam diri dia.. termasuk ana dan awak yang membaca nie.. ade sikap over-rate diri.. bile orang wak saloh.. cepat jew kite nampok.. tp.. bile kite buat mende yang same.. kite fikir mende tu betul.. nampak cam betul jew.. sbb tu laa... muhasabah diri tu penting untuk diri kite... dan semua orang..

muhasabah laa diri kite sentiasa..
Ya Allah.. jauhi laa kami daripada terhijab dari hidayah-Mu...


Friday, November 4, 2011

cawan hatimu..

cawan.. pye x knal?? cawan.. alah.. yang bahagian atas terbuka, bahagian bawah ttutup tu.. yang manusia gune mase nok minum tu.. haa.. knal?? bagus.. bijop r.. k.. bukan nk cakap psal cawan ariey nie.. p.. pk ea.. hati nie bley diumpamakan sperti cawan.. bak pe?? sbb.. contoh ea.. kalu ana telangkupkan cawan tu ke bwah.. pastu.. ana tuang air ape jd? soalan nie budak tadika pown bley jawabkn.. mesti laa tumpah.. macam hati kte.. kalu kite tutup hati kite drp mnerima ajaran dan nasihat daripada org laen.. maka, kite x akn dapat ape2.. spt air yg x dapat masuk apabile cwn dtelangkupkn.. jd.. buke minda kte, buke hati kte.. terima laa nasihat daripada org laen. jom saling mlengkapi!


jgn biarkn nasihat dan hidayah tu tumpah macam nie..
wallahu a'lam..

Dugaan..

Semakin hari.. semakin banyak dugaan yg mdatang..
Dugaan.. cabaran..
perkara biasa bagi seorang insan..
ujian dan cabaran 2 x kan boleh hilang drp hidup kite..
kalu Allah bagi ujian..
tu tandanya Allah sayangkan kite.. x nak kte tlalai dgn khidupan dunia..

Ya Allah,
jadikan musibah yang mnimpa diri kami ini,
sebagai platform untuk menjana ukhuwah kerana-Mu,
sebagai pelantar untuk menggapai redha-Mu..

Ya Allah,
jangan engkau pesongkan hati-hati kami,
jangan engkau buang kami,
dari jalan dakwah dan tarbiyyah..

Ya Allah,
engkaulah tuhan yang membolak balikkan hati,
jadikanlah hati kami hanya untuk-Mu,
hanya untuk jalan-Mu..

Ya Allah,
biarkan kami merasa kemanisan rindu pada-Mu,
keseronokan beribadah pada jalan-Mu,
keasyikan berdakwah pada jalan-Mu..

ameen..

 corakkan hatimu dengan sibghatullah.. acuan Allah..

Friday, September 16, 2011

Ya Allah!! bantulah hamba-Mu ini..

Ya Allah,
kurniakan hamba-Mu ini kekuatan,
kekuatan bagi mengharungi dugaan-Mu,
kekuatan bagi mengharungi cubaan dari-Mu..

Ya Allah,
Mengapa??
aku harus rasai ini..
kekosongan,
kelemahan..

Ya Allah,   
aku tak sanggup jauh dari-Mu,
aku tak sanggup untuk hidup tanpa kasih-sayang dari-Mu,
aku tak sanggup hidup tanpa redha-Mu,

Ya Allah,
bangkitkan aku dari perasaan ini,
perasan yang membuatku lemah,
tiada siapa yang mampu membantuku selain-Mu,
hanya engkau yang setia di sampingku setiap masa.
hanya engkau yang memahamiku,
hanya engkau yang mampu membantuku..




Friday, July 15, 2011

kem pengawas..

emm..
balik2 debat BA.. hari selasa..
rabu..khamis tu, kem pengawas kat pasir puteh [terengganu ]... mula2 rase Ya Allah, penatnye.. dah laa minggu lpas tu bley balik.. ade debat BA.. minggu nie plok org laen bley balik, tp pengawas ade kem..
tp, bile fikir2 smula..ade hikmahnyer.. ALLAH beri apa yg kita PERLU bukan apa yang kita MAHU.. lagi pown.. k.cha n umar pown gi2 gop.. Ya Allah ape laa hamba-MU nie.. baru ckit dah mengeluh..
kem nie dhandle oleh kak2 n abang2 dari ISMA... ade banyak laa pengalaman yang ana kongsi.. tp.. next day laa.. hari nak hujan.. guruh plok.. mungkin peringatan bagi ana jgn tlalu leka dgn fb n blog nie..

debat BA!!


 
fariqul munazoroh lilmadrasah KAKA.. [ kanan]



fariqul munazoh lil madrasah LABU..

assalamualaikum..
asif jiddan ya sadiqi.. lianna ana ghaibah lilwaktil thowilah jiddan..
hehehe.. saje jew.. Practice makes perfect kan?
mase kami ke sana.. pasukan munazoroh [debat ] sekolah laen mmg hebat..
we must do a better preparation if we want 2 win.. emm..
kisas x masuk tahun nie.. winner: al-Irsyad second: SMAP Labu...
kami duduk sebilik dngan johan munazoroh kali nie...
stiap malam diaorg blatih.. kiteorg tido pown diaorg belum balik blatih lagi..
sbb 2 dye org menang.. Allah bagi kejayaan pada org yg lebih berusaha.. Allah tu Maha Adil...
pesanan kak Tengku Fatimah az-Zahra.. kalu nok menang tahun dpan.. practise dari skarang...
org yang menang tu.. dye guna perkaan simple2 jew.. mudah dfahami... kalu org poil ganew2 pown diaorg akn cuba jawab.. bayangkan.. dah laa bahasa arab.. tapi x mustahil kan.. pernah.. mase kat sane ana dengar sorang hamba Allah nie.. actually bukan sorang 2 org... cakap ngan mak ayah dia org kot arab.. I respect u...
n skarang nie I'm starting to umarisu lughatul arabiyyah ma'a sadiqi fil madrasah!
usim..
tempat pertandingan DEBAT BAHASA ARAB kebangsaan berlangsung..
menggunakan BA n BI sbg bahasa perantaraan!


Wassalam

Thursday, June 9, 2011

bi'ah solehah

"Ummi, ummi taw dop mase ari guru, kakak n [erm..] abang2 batch kedua KAKA nop mari.."

"bagus laa tuh! ingat gop diorang kat cikgu2 walaupun dah lame tinggal sekolah", jawab ummi ana"

"hehehe", jawab ana sambil tersengeh-sengeh.. ^_*

"kak long..", tambah ummi ana. [ aik, laen macam jew bunyinyer]

"x dop ke panggilan banin banat / ikhwan akhowat / muslim muslimat ke kat sekolah kak long?". soalan mmbuatkan ana malu.. ana mjawab sambil tsengih2,"ader.. tapi dop berape nok guna laa ummi.."

"laa bak pe dop gunenyer??, kat sekolah ummi dulu ummi guna ikhwan akhowat.. tu baru ade bi'ah solehah." "biah solehah tu maksudnyer suasana islam.. bile kite guna perkataan/ istilah gitu baru mood Islam tu kuat! lagipun mesti laa naqib ngan naqibah kene start dulu, x kan laa anak2 buah nak start dulu.. kalu gitu mmg laa dop jadi!" kata ummi ana..

 gambar yang x dop kene mengena..

kesimpulannya.. jom kiter semarakkan mood islamic kat sekolah kite.. ^_^ jom laa same!! n this is one of the way!

wassalamualaikum..

Monday, June 6, 2011

NiGhtWalK!

" Pegang tali yang disediakan baik2.. kita akn melalui pjalanan yg panjang.. dalam pjalanan kte akan merempuh pelbagai rintangan.. batu bata.. kawasan berbukit bukau.. semak samun..dan macam macam lagi!" kata seorang fasi kpd para pserta. " OK, sekarang tutup mata kamu dengan selendang yg kamu bawa! kita akn mulakn pjalanan sekejap lagi! anda akan melalui perjalanan yg penuh rintangan nie dalam suasana yg gelap.. kalau nak selamat pegang tali tu kemas2.. jgan sampai terlepas.. kalu x anda akan terpesong daripada laluan sebenarnya dan tersesat!" tambah seorang fasi laen pula.


                                      may be ni laa suasananyer kot.. lebih kurang..

sebenarnye citer tadi sekadar satu analogi yang ana nak simpulkan daripada sabda rasulullah s.a.w. :

  "Aku tinggalkan kamu2 perkara yang mana kamu tidak akan tersesat   selagi berpegang padanya iaitu Al-Quran dan al-Sunnah"
                              
cuba fikir balik apa yang dikatakan oleh fasi2 tu.. apa kaitannya? what's the relation??
I guess u all know.. I know u know because u are brilliant! am I wrong?
ok, gini laa..
fasi tu bagi taw.. pegang tali tu kemas2.. why?? kalu x kite akn tpesong daripada landasan dan laluan yang sebenarnya. kita akn tersesat dan tercicir daripada rombongan tadi.. bahayakan?? silap-silap x jumpa jalan balik.. tinggallah kite kat sana sorang-sorang sepanjang malam...
sama laa dgn hidup nie.. kalu kita x bpegang pada al-Quran dan as-Sunnah,  kita akn sesat dalam mharungi hidup yg penuh dugaan dan rintangan..

Nie laa tujuan niGht Walk yg sebenarnya..


" Basuhlah matamu dgn dgn  air matamu, lidahmu dgn menyebut nama penciptamu, hatimu dgn takut kpd tuhanmu dan dosamu dgn mperbanyakkan istighfardan taubatpada Tuhanmu"



wassalamualaikum

Sunday, May 29, 2011

WAKE UP!!

Needless 2 ask, WHAT ABOT Us MUSLIMS???
psoalan nie dah lama timbul dlm diri ana tp dh smakin mbuak2  bile ustaz Sulaiman cite psal kafirun laknatullah ari tu..
gini citernye.... sumernye bmula bile salah seorg ikhwan tanye psal OSAMA yg tbunuh aritu..
ustz cite dari A sampai Z.. kami x jemu2 denga cite ustaz..
kata ustz OSAMA mnubuhkn skumpulan tentera dlm kalangan pelajar, and so, OSAMA named it to: THALIBAN, which means pelajar.. lpas tu, kump nih gabung plok dgn sekumpulan mujahidin afghanistan..
ok, straight to the point--->
ana ttarik bile ustz cakap psal agen CIA... teliti, cekap, pantas... tu yg bley ana concludekn drp cite ustz aritu.. namun, sayang seribu kali sayang....
4 your all information... this agen works 4 ISRAEL laknatullah!
muslims WAKE UP!!
menurut ustaz, OSAMA ialah bekas agen CIA dan dbunuh sbb belot.. agen yg belot akn dbunuh dlm masa 24 jam..

on the other hand...
cuba renungkan.. negara ape yg sdg ade konflik skarang nih??
pakistan, Lubnan, Mesir... negara saper tu???
ASK YOURSELF!!! negara sape tu????
NEGARA ORANG ISLAM!!! .fullstop...
saper yg salah? don't point your finger to others.. the answer is when you face the mirror and point your finger to the man inside the mirror.. now u know who is the wrong one...
WHY??
why we are the wrong one?? the wrong is the soldier who responsible 2 take care peace in the kingdom!
we just have to sit ona big chair watching the television and enjoy coca-cola!!
Oh, is that all?? and we'll never in chaous?
if that what u think, wait until ISRAEL shake their hand watching us like this....
WAKE UP from your comfort chair!! n fight them.. if not by ur body, by ur hand, raise ur hand pray 2 god!! wish ISLAM could stand again!!

WAKE UP!!!!!

Thursday, May 26, 2011

Nadwah Kepemimpinan Islam Kebangsaan!

"kte bley gi nadwah laa!". Terkejut ana mse Norram kabo gi2.. excited bcampur dgn debar..excited sbb x sangka plok bley gi Nadwah.. bdebar plok sbb kem KEPEMIMPINAN kebangsaan! sjak ana dr ana taw 2.. ana btekad yg ana akn ke sana dgn 1 MISI.. misi utk mengislahkan KAIHS utk jadi lbih baek.. ana ngaku Raudhatul Islam nie kian sunyi dgn generasi qudwah hasanah.. badan nuqaba' kian jemu dan buntu mcm mane nok ubah sekolah kte nih!! kami rase ktandusan n kkontangan nur hikmah dan tarbiah yg dahulunya subur bersemadi di sekolah nie.. mane generasi ulul albab yg sering meniti di bibir2 kte? mane generasi qudwah hasanah yg ingin dimanifestasikan? mane?? mane??? jadi ana, norram, khadijah, siti khadijah, n murni btekad utk ke sana dgn mbawa 1 azam bahawa bile kami balik nanti, kami akn bawa satu anjakan paradigma pada sekolah nie..


 
21-24 April 2011
SMKA DURIAN GULING TERENGGANU


Tempat nye biase2 jew.. kat SMKA DURIAN GULING.. tp, kmudahannya luar biasa.. asrama dye luas.. ade surau muslimin dan muslimat yang diasingkan.. dan satu surau umum yang bleh dgunakn oleh muslimin n muslimat..

4  ur all information, Nadwah nie sbenarya bmaksud kursus ea! banyak Tamrin Qiyadi diadakn.. utk latih kmahiran bcakap.. sblm ana lupa.. ade satu aktiviti yang ana ttarik.. iaitu pemilihan penghulu n penghuluwati nadwah.. LUAR BIASA!! biasanya kte DIpilih utk mjadi pemimpin, tp kali ini kite MEmilih utk menjadi pemimpin TERpilih.. sape2 yg rase diri dye layak utk mjadi pemimpin mesti ke depan.. mula2 ana rase, erm.. why must be like that? i don't want 2 show off.. ana akui ana ade klemahan.. n ana rase klemahan tu mmg benar mlemahkn ana.. tp, lpas ana pk balik klemahan yg ade mesti dibaiki bukan tetap djadikn klemahan yg lbih besar.. aktiviti nie juga mlatih kberanian pemimpin..





mmg stiap hari kami tidur lewat.. ana ttarik dgn kata2 1org fasi tu, " pemimpin kena sanggup bkorban, nie baru pengorbanan mase tdo, bukan lagi harta n nyawa! kalu mcm nie mcm mane nk jadi pmimpin DUNIA? INGAT... KITE SEMUA PEMIMPIN DUNIA!!!!" mmg mase tu rase mremang bulu roma.. amanah tu bkn bende yg ringan.. "perhatian kpd semua pemimpin yang akan mengubah dunia, bangkitlah dari tidur anda yg lena.. korbankan mase tidur anda.. ayuh bersihkan jiwa.. jom btemu dgn tuhan yang Esa".. announcement nie laa yg mengejutkn ana dr tidur.. semua pmimpin dkehendaki QIAMULLAIL bsama2...Ya Allah! ana x pernah dengar alarm macam nie.. ana tbayang mcm mane laa mujahid2 kt palestin tu bangkit drp tidur yg x sberapa lena tu utk melawan ISRAEl laknatullah tu x kira mase.. YA ALLAH, lemahnya kami.. teringat kata ummi ana, bahawa org yg sokmo qiam nie daya tarbiah dye kuat, ade aura luar biase yg mbuatkn org d skelilingnya ingin mjadi spt dye.. knape sbb hbgn dye dgn Allah dekat! jadi untuk menjadi orang HEBAT,pmimpin yg HEBAT, hubungan dgn Allah mesti HEBAT, sbb ALLAH PUNCA segala khebatan!!!



merangka pelan tindakan BDK
muslimin kumpulan kami mbentangkan pelan tindakan. TAMRIN QIYADI.


Sunday, March 13, 2011

This Is Me!!

I've always been the kind of girl
That hid my face
So afraid to tell the world
What I've got to say
But I have this dream
Right inside of me
I'm gonna let it show, it's time
To let you know
To let you know

This is real, this is me
I'm exactly where I'm supposed to be, now
Gonna let the light, shine on me
Now I've found, who I am
There's no way to hold it in
No more hiding who I want to be
This is me

Do you know what it's like
To feel so in the dark
To dream about a life
Where you're the shining star
Even though it seems
Like it's too far away
I have to believe in myself
It's the only way

This is real, This is me
I'm exactly where I'm supposed to be, now
Gonna let the light, shine on me
Now I've found, who I am
There's no way to hold it in
No more hiding who I want to be
This is me..


Enjoy this lyrics!! Believe in yourself what ever u do n make sure it is because of Allah. u will get free income of PAHALA u know??n from there, u will get a new, strong spirit..  believe me.. Actually this is the lyric from the song in camp rock [THIS IS ME].. erm.. it's not wrong 4 us to enjoy this kind of song but make sure it's not making us LAGHA.. or in the other wods lupa n alpa.. Islam x msekat hiburan asalkn x menjauhkn diri kte dgn Tuhan yg maha esa.. enjoy yourself with songs that make u nearer to Allah, songs that give u spirits to become a better muslim.. BUT... don't ever forget ZIKRULLAH in your heart..



what important is how u see yourself, not how the others think about you!!
and another thing is....
Jangan fikir persepsi manusia pada kte tp fikir laa persepsi Allah pada kte!!

~wallahu a'lam~

Thursday, March 10, 2011

don't WORRY!

Wahai wanita solehah, jgn risau akan jodohmu kerana muslimin yg bijaksana takkan terpaut
pd wanita hanya pada kecantikan, lirikan senyuman, pd bicara manja yg menggoda
atau pada pujuk rayu seorg wanita yg meruntuhkan imannya.
Telah tercatat seungkap nama lelaki di luh manfuz untukmu.
Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ktinggian peribadimu,
jika kau tetap di atas jalan yg diredhai, insya-Allah si dia turut di jalan yg sama..



setiap manusia dianugerahkan dgn satu perasaan yg unik.. bersemi dan bercambah dalam diri tanpa dipaksa dan dipinta.. itulah cinta.. fitrah manusia ingin menyayangi n disayangi.. x salah perasaan ini wujud dlm diri kte.. x salah! tapi.. what's wrong is us!! why?? ask yourself.. ok laa.. sebab perasaan ini fitrah manusia dan Allah x menyuruh manusia utk melawan fitrah.. sebab ape kte yg salah?? sbb kte, empunya diri nie laa yg btanggung jwb utk mengawal prasaan dgn sgala nikmat yg Allah beri.. dengan akal yg Allah beri utk kte bfikir.. dgn mata yg Allah anugerahkn utk melihat keindahan ciptaan-Nya yg dpt mningkatkn keimanan kte kpd yg maha Kuasa.. bkn melihat sesuatu yg melalaikn kte drp mengingati-Nya!!


we learn science, we learn BIO, we learn chemistry n ADD math!! all things in the world have relation.. bak kata teacher Hasyimah.. in chemistry we learn about atoms.. about molecules and ions.. to forming bonds between atoms to produce molecules or ions.. we have to choose approprite substances.. teacher said lagi; atom dgn atom yg kte gune utk jadikn molecule atau ion mesti laa ade relation.. kalu atom2 yg dgunakn x ade kserasian, buat laa ganer2 pown atom-atom tu x akn mix neither through chemichally nor physicaly method!!
SUBHANALLAH.. maha suci Allah.. nie laa logik akal yg boleh kte gunakn utk dkaitkn dgn ayat Allah;

perempuan2 yg keji utk lelaki yg keji,
dan lelaki2 yg keji utk perempuan2 yg keji,
sedangkn perempuan2 yg baik utk lelaki yg baik,
dan lelaki2 yg baik utk perempuan yg baik..
              (an-Nur:26)

cinta nie ade magnet.. sebab tu kte hanye perlu mensolehahkn diri kte.. insya-Allah.. Kte pown akn dpt teman sejati yg soleh.. bentuk diri kte dulu.. bukan kcantikn, bkn kmewahan, tp sahsiah dan tingkah laku.. ok.. let see! the relation that exist between us is JODOH and the bonds that will form is AKAD.. semua nie dah tercatat di luh manfuz.. kalu si Dia Allah x tetapkn utk kte maka buat laa macam mane2 pown x akn happening.. konklusinya.. ingat laa no couple be4 nikah.. couple is TROUBLE.. don't make yourself in trouble!! NO COUPLE yup?? think.. DO YOU SURE THAT U WILL STILL ALIVE TOMORROW?? adakah esok masih ade utk kte?? one more.. couple nie akn msebabkn cinta mjadi tawar dan hambar.. why??sbb sumernye dah dsharekn.. bile ader masalah couplenye tu drujuk, jd penenang kalbu.. so, manenyer Quran yg Allah beri sebagai surat cinta-Nya yg mjadi pnyejuk hati?? manenyer Qiam n solat Hajat yg jadi pnenang diri?? "bukankah dgn mengingati Allah tu menenangkn hati??"



ALA BIZIKRILLAHI THATMAINNAL QULUB??

~wallahu a'lam~


Wednesday, February 23, 2011

erm..

visiting blog lutfi n syahmi this morning.. zul's still not being update..
UPDATE laa zulhilmi!! [ gurau deh!]
ok...
nampak kengkawan kat kisas tu cam hepi jew.. Syahmi masuk debate.. congrats ea!!
share laa bi'ah solehah n tarbiah kt kisas dngan KAKA..
moga2 KAKA pown bley jadi HEBAT mcam KISAS..


and now..
I'm waiting 4 umi, najwa, and nadhrah kat fb..
rindu kat kengkawan tu x leh nak elak..
emm..
ana nak share ayat2 drp surat cinta drp Illahi kpd hamba-Nya yg beriman nie..
ayat2 nie laa yg jadi pengubat luka, duka, dan rindu ana pada kengkawan..


"Apa yang ada di sisimu akan lenyap, dan apa yang ada pada Allah adalah kekal. Dan Kami pasti akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah  mereka kerjakan."
                   ~an-Nahl: 96~


"Sesungguhnya orang-orang mukmin yang sebenarnya ialah mereka yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian tidak ragu-ragu, dan mereka berjihad dengan harta dan jiwanya di jalan Allah. Mereka itulah orang-orang yang benar."
                    ~al-Hujurat: 15~


"[22] Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dalamm kitab [Lauh Manfuz] sebelum Kami mewujudkannya.Sungguh yang demikian itu mudah bagi Allah. [23] Agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu, dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri"
                      ~al-Hadid~


sesungguhnya kita ialah perancang tetapi sebaik2 perancang ialah Allah..
semua yang terjadi tu ada hikmahnyer..

Thursday, February 17, 2011

Feeling missing....

Feeling like missing something in my life! what it is?? I'm sure all kakarians might feel what my heart feel! its my friend! its our friends!!! I do miss your sweet smile, friends.. Umi, Siti, Najwa, Nadhrah! 







this picture means so much 4 me! miss U!!
I even  don't know what I gonna 2 say!
umphh...
may we all will be success one day!
kat mane2 pown kite b'ada, tegakkn name Islam ea!
don't 4get KAKA!!!

one more, for last, be gratefull as we're not missing iman  and ALLAH in our life!
that thing is the most important things in our life....
without it, our life will be in chaous!!
[ JANGAN SAMPAI ALLAH TARIK NIKMAT TU]

Thursday, February 3, 2011

never say GOODBYE, friendss!!

hari Ahad nie.. warga 4MB1 akan berkurang..  I don't know how I gonna 2 face it!! YA ALLAH tabahkan hati hamba-Mu ini! after 3 years being together,, it's not that easy 4 me to forget you all!!! It's not me to move but  losing 5 of my friends are being too  hard 4 me to accept it.. As Syahmi said, ONCE A KAKARIANS, ALWAYS BE A KAKARIANS.. don't forget us, yup??


this pic. make me touched so much!!




barisan pemimpin SMKAKA

As you know.. sekolah x menentukan kita berjaya atau x!! yang penting usaha kita.. REMEMBER.. kita yang ubah suasana, bukan suasana yang ubah kita!!

siti, gud luck! hope U enjoy at your hometown...


sorry, not so clear.. but 4 U nadhrah.. make sure we still in touch!

zul, be a great leader there ok.. but never forget KAKA!!





share your experience with us ok.. SMKAKA will cath up KISAS!






syahmi.. although you're not in KAKA, make sure KAKA not in chaous ok??
our vice president...



ok.. NADHRAH, SITI, ZULHILMI, LUTFI and SYAHMI don't forget us!!! you all still in our heart!!!!