Monday, March 11, 2013

Medic??


Assalamualaikum...
Alhamdulillah summa alhamdulillah...summa alhamdulillah. . .
hari ni husna mencari info-info berkenaan dengan tajaan daripada agensi-agensi tertentu dan tawaran-tawaran untuk sambung pengajian bagi lepasan SPM 2012. . .
Okey laa.. kesedaran ni timbul sejak kelmarin. . .Oh, bukan kelmarin sebenarnya. . .dah lama dah,.cuma malas..haha..yang mana satu ni..berbelit-belit..Ok, macam ni, kelmarin my father told me like this..
 "kak long,  buka internet bagus doh. . . ada plan tersendiri. Cumanya manfaatnya pada satu cabang saje". (nah ambik..kan dah kena)
Ok, my father told me to be more alert about the admissions and requests for my future life. Ok, cukup speaking..tu laa sejarah husna diilhamkan kesedaran ini daripada Allah melalui ayah husna sebagai wasilahnya.

Ok, ya betul! Macam yang ayah ana cakap. Kalau ana bukak internet, laman sesawang pertama yang ana akan bukak ialah.... jeng jeng jeng~ 
FACEBOOKOk, bila bercakap tentang facebook a.k.a fesbuk ni, isunya ialah 'LAGHO'. betul x? macam perkara lain jugak, fesbuk ni ada kebaikan dan keburukannya. Contoh, makanan. Bila makan tak ikut waktu, makan berlebihan, kolesterol dalam badan pun naik, badan jadi gemuk, dan macam-macam penyakit datang. Betul tak? sama laa macam fesbuk. 

Ok, sebenarnya ana dah lari topik daa...sebenarnya hari ni.. husna nak kongsi apa yang husna dapat drp chatting ngan sorang ukhti ni.. Ukhti Liyana Rosli. Sekarang ni belajar kat Mesir, course medic. Ok, sahabat2 tengok laa dulu printscreen2 ni ye..ni masa kak yana cerita pasal medic ni. Ana yang nyaris2 nk cancel ambil medic pown jadi semangat semula. But, pertama-tama dan selama-lamanya, ISTIKHARAH IS THE BEST ANSWER!
erm. zup! bila kak yana cakap macam ni, husna pun terfikir. Kalau kita sayang kat seseorang tu, apa-apa yang kita nak buat, mesti kita akan tanya dia kan. Macam tu jugak Allah. Kekasih kita yang agung. Apatah lagi apabila Dia lah  yang memakbulkan semua permintaan kita. Dan Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Allah Subhanahu Wataala berfirman dalam Surah Al-Ghaafir ayat 60 mafhumnya:

"Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina."

Tambahan daripada kak yana:

Kita nak jadi doktor ni bukan sebab gaji yang lumayan, bukan sebab professionnya dihormati dan dipandang tinggi. 

Betulkan niat! thats all!
Rezeki tu ada pada Allah.
wallahu a'lam~

No comments:

Post a Comment