Monday, June 6, 2011

NiGhtWalK!

" Pegang tali yang disediakan baik2.. kita akn melalui pjalanan yg panjang.. dalam pjalanan kte akan merempuh pelbagai rintangan.. batu bata.. kawasan berbukit bukau.. semak samun..dan macam macam lagi!" kata seorang fasi kpd para pserta. " OK, sekarang tutup mata kamu dengan selendang yg kamu bawa! kita akn mulakn pjalanan sekejap lagi! anda akan melalui perjalanan yg penuh rintangan nie dalam suasana yg gelap.. kalau nak selamat pegang tali tu kemas2.. jgan sampai terlepas.. kalu x anda akan terpesong daripada laluan sebenarnya dan tersesat!" tambah seorang fasi laen pula.


                                      may be ni laa suasananyer kot.. lebih kurang..

sebenarnye citer tadi sekadar satu analogi yang ana nak simpulkan daripada sabda rasulullah s.a.w. :

  "Aku tinggalkan kamu2 perkara yang mana kamu tidak akan tersesat   selagi berpegang padanya iaitu Al-Quran dan al-Sunnah"
                              
cuba fikir balik apa yang dikatakan oleh fasi2 tu.. apa kaitannya? what's the relation??
I guess u all know.. I know u know because u are brilliant! am I wrong?
ok, gini laa..
fasi tu bagi taw.. pegang tali tu kemas2.. why?? kalu x kite akn tpesong daripada landasan dan laluan yang sebenarnya. kita akn tersesat dan tercicir daripada rombongan tadi.. bahayakan?? silap-silap x jumpa jalan balik.. tinggallah kite kat sana sorang-sorang sepanjang malam...
sama laa dgn hidup nie.. kalu kita x bpegang pada al-Quran dan as-Sunnah,  kita akn sesat dalam mharungi hidup yg penuh dugaan dan rintangan..

Nie laa tujuan niGht Walk yg sebenarnya..


" Basuhlah matamu dgn dgn  air matamu, lidahmu dgn menyebut nama penciptamu, hatimu dgn takut kpd tuhanmu dan dosamu dgn mperbanyakkan istighfardan taubatpada Tuhanmu"wassalamualaikum

No comments:

Post a Comment